Co można wrzucać do kompostownika?
Kompostownik to bardzo przydatne wyposażenie gospodarstwa domowego. Pozwala on na przetwarzanie odpadów organicznych w kompost, doskonale sprawdzający się przy nawożeniu roślin ogrodowych oraz doniczkowych. Kompostowanie stanowi przy tym bardzo ekologiczny sposób na radzenie sobie z bioodpadami. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie odpadki organiczne należy wrzucać do kompostu. Wyjaśniamy, co można wrzucać do kompostownika, a czego nie powinno się kompostować.
Czym jest kompost?
Kompost to naturalny nawóz, który można wytworzyć we własnym zakresie, wykorzystując do tego różnego rodzaju odpadki organiczne. Są one przetwarzane przez bakterie, grzyby oraz makroorganizmy, takie jak na przykład dżdżownice. W efekcie powstaje naturalny nawóz bogaty w próchnicę oraz składniki odżywcze, wspomagające wzrost roślin. Aby uzyskać dobrej jakości kompost, trzeba wiedzieć co można wrzucać do kompostownika, a czego należy unikać.
Jakie odpadki nadają się do kompostowania?
Do kompostownika można wrzucać różnego rodzaju odpadki organiczne, zarówno te powstające podczas pielenia i innych prac ogrodowych, jak i te pozostające po przygotowywaniu posiłków. Przy wytwarzaniu kompostu sprawdzają się między innymi: • obierki warzyw, • resztki owoców, • fusy po kawie i herbacie, • skorupki jaj, • zwiędłe liście, • rozdrobione gałęzie, • skoszona trawa, • chwasty, • popiół z kominka lub ogniska.
W przypadku trawy trzeba zwrócić uwagę, aby nie wrzucać jej za dużo naraz. Warto przesypywać jej warstwy innymi odpadkami. Należy również uważać, aby nie wrzucać do kompostu części nasiennych chwastów, co mogłoby skończyć się ich rozplenieniem w ogrodzie.
Czego nie należy wrzucać do kompostownika?
Wrzucanie do kompostownika niektórych odpadków może sprawić, że uzyskany kompost nie będzie nadawał się do użytku. Jak informuje ekspert z internetowego sklepu ogrodniczego Sklep Kwiecisty: błędem jest wrzucanie do kompostu zainfekowanych części roślin, ponieważ zarodniki grzybów i jaja szkodników mogą przetrwać kompostowanie. Unikać należy także części nasiennych chwastów. Nie powinno się wrzucać do kompostownika gazet i zadrukowanego papieru, resztek kosmetyków czy leków. Substancje te spowodowałyby skażenie kompostu, przynosząc nawożonym później roślinom więcej szkody, niż pożytku.
Nie należy kompostować odpadków spożywczych pochodzenia zwierzęcego: mięsa, kości, tłuszczu, całych jak czy nabiału. Rozkładowi tego rodzaju produktów towarzyszy bowiem namnażanie się szkodliwych drobnoustrojów oraz nieprzyjemny zapach. Ze względów sanitarnych ostrożnie trzeba podchodzić do kompostowania odchodów zwierzęcych.
Najlepszy kompost uzyskać można przetwarzając różne rodzaje odpadków organicznych, pamiętając o przerzucaniu co mniej więcej dwa miesiące i w razie potrzeby dodając odpowiednie biopreparaty, przyspieszające proces kompostowania.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana