Artykuł sponsorowany

Kukurydza jako źródło biogazu? To możliwe!

Kukurydza jako źródło biogazu? To możliwe!

Kukurydza kojarzy się głównie z przemysłem spożywczym i paszą dla zwierząt. To jednak niejedyne możliwości zastosowania tej popularnej rośliny uprawnej – sprawdza się ona także jako surowiec do produkcji biogazu, która w ostatnich latach nabrała w Europie dużego znaczenia. Aby uprawa kukurydzy na biogaz była opłacalna, należy jednak wybrać odpowiednią odmianę oraz przeprowadzić zbiór we właściwym momencie.

Które odmiany kukurydzy nadają się najlepiej do produkcji biogazu?

Przy wyborze kukurydzy do produkcji biogazu należy zwrócić uwagę na zawartość suchej masy roślin, a zwłaszcza łodyg i liści, ponieważ fermentacja włókna surowego pozwala na uzyskanie większej ilości metanu niż ze skrobi ziarna. Z tego względu najlepszym wyborem są odmiany późniejsze – o FAO 250 lub większym. Wytwarzają one kolby i ziarno później niż odmiany wcześniejsze, dzięki czemu mają więcej czasu na zbudowanie wysokiego plonu wegetatywnego biomasy. Szeroki wybór późnych odmian kukurydzy nadających się idealnie do produkcji biogazu oferuje firma Saatbau Polska. To odmiany zarówno na stanowiska słabsze, jak i średnie oraz lepsze.

Uprawa na biogaz odmian wcześniejszych jest możliwa, ale ma uzasadnienie tylko w północno-wschodniej części Polski. Sianie na tym obszarze odmian późniejszych spowodowałoby bowiem znaczny wzrost kosztów nawozowego wykorzystania produktu pofermentacyjnego. Ponadto problematyczna stałaby się konieczność wykonania zabiegów agrotechnicznych w późnym terminie. Krótko mówiąc, odmianę kukurydzy na biogaz trzeba dopasować do stanowiska.

Jaki jest optymalny termin zbioru kukurydzy na biogaz?

Optymalnym terminem zbioru kukurydzy na biogaz jest moment, w którym rośliny charakteryzują się zawartością masy na poziomie 28% (odmiany późne) lub 35% (odmiany wcześniejsze). Rośliny znajdują się wówczas w fazie tworzenia kolb i ziaren. Jeśli zawartość suchej masy jest zbyt niska, skutkuje to stratami w postaci wycieków soków kiszonkowych. Zbyt wysoka zawartość suchej masy powoduje z kolei problemy z ugniataniem kiszonki, co w rezultacie przyczynia się do strat podczas magazynowania.

Przy zbiorze kukurydzy na biogaz bardzo ważna jest również odpowiednia konserwacja zebranego materiału – w przeciwnym wypadku może dojść do spadku wartości produkcyjnej nawet o 20%. Aby kukurydza biogazowa zachowała swoją wartość energetyczną na długi czas, konieczne jest szybkie uformowanie pryzm, które pozwalają na stworzenie warunków beztlenowych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju bakterii kwasu mlekowego. Wierzchnie warstwy pryzm należy zabezpieczyć przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi za pomocą folii. Tak przechowywana kukurydza nie utraci swoich parametrów energetycznych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.